Αυξητική πέους
March 22, 2016
Πλαστική μύτης τιμή
Πλαστική μύτης
January 20, 2017

Κότσι ποδιού

κότσι ποδιού

Κότσι ποδιού

Το κότσι ποδιού είναι πιο συνηθισμένο σε μεσήλικες γυναίκες. Πρόκειται για παραμόρφωση της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, που προοδευτικά οδηγεί σε  απόκλιση  του δακτύλου προς τα έξω και στροφή γύρω από τον άξονά του, ενώ η κεφαλή του  μεταταρσίου προβάλει προς τα έξω (κότσι).

Μόνιμη θεραπεία στο κότσι ποδιού αποτελεί η αφαίρεσή του με εγχείρηση.

Τα κυριότερα συμπτώματα στο κότσι ποδιού αφορούν πόνο και παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Η δημιουργία εξογκώματος στην πλάγια επιφάνεια του ποδιού το οποίο συνοδεύεται με ποικίλου βαθμού θυλακίτιδα, προκαλεί τριβή στα παπούτσια και ένα φαύλο κύκλο πόνου – τριβής – επιδείνωσης πόνου.
Σε μεγάλες παραμορφώσεις υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων παπουτσιών αλλά και διαταραχή στη βάδιση.

Διάγνωση – Εξετάσεις

Η διάγνωση γίνεται με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίος προσφέρει και πληροφορίες για τη σταδιοποίηση της νόσου.

Κότσι ποδιού: Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου αρχικά είναι συντηρητική με χρήση ειδικών ναρθήκων και αλλαγή παπουτσιών. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης στο κότσι ποδιού, τότε πρέπει να γίνει χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης.

Κότσι ποδιού : Θεραπεία με Εγχείρηση

Έχει περιγραφεί  μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων διόρθωσης της παραμόρφωσης και συνήθως αφορούν διάφορους τύπους οστεοτομίας , καθώς και επεμβάσεις μαλακών μορίων.

Πηγή: www.orthopedikosathhinas.gr